Thursday, May 13, 2010

reality

setelah lama berfikir, baca, diam, dan fahami, saya made point on something. tentang relationship and break up. sebab saya tengok ramai orang sekeliling saya bercinta sakan at last benCinta. ceh. terasa aku. weee. tapi saya tak benci cinta ok. sebab saya berpegang pada kata-kata ni; if someone you love hurts you cry a river, build a bridge, and get over it. kan simple.

kita tak boleh sangkal atau menidakkan atau terus nak terjun bangunan sebab benda remeh macam tu. awak putus cinta dengan dia tapi awak tak putus kasih dengan semua orang. tak fair macam tu. fikir macam mana mak ayah? macam mana orang yang kau hutang duit tak bayar tu? macam mana orang yang tengah admire kau nanti? baru nak masuk jarum dah mati -_-"

saya pernah terbaca satu artikel. and artikel tu cakap, Allah putuskan kasih kita dengan si dia sebab Allah nak bagi yang terbaik lepas tu. biar adil. kalau tak putus, takkan kau nak bolot dua-dua. orang tamak Allah tak sayang. kan Allah maha mengetahui. so kau duduk diam-diam, biar Allah yang plan dan kau tawakal. pikir positive buat kita senang.

dulu saya perempuan emo. bila tahu relationship kami ke arah break up, saya terus naik hantu. tapi tak kantoi dengan orang. ngeh ngeh. even dengan family pun. friends pun tak ramai yang tahu. saya ada cara saya nak nangis sendiri. malu ah nangis depan orang. bila orang tanya kenapa, nanti jawab putus cinta. wei. tak macho. no no no~

macam ni lah. relationship is like taking risk. sebab walau macam mana pun, kau tetap kena bagi commitment. bukan untuk sorang, tapi untuk you both. kalau rasa hati tu tak ready, jangan! jangan buat hati orang menangis. watch your back, there's a thing called karma.

being in a relationship juga adalah untuk tengok kematangan kau. on how you handle your relationship. kalau perangai mengade-ngade, tergedik-gedik bukan manja, adik saya yang kecik tu pun rimas. matang yang saya maksudkan is macam mana awak masukkan diri awak dalam certain keadaan, susah senang sama-sama, how you take a good care of your partner etc.

lagi satu, jangan avoid cinta kalau ia datang. mat rock macam mana pun kau, brutal macam mana pun kau, sebongkak mana pun kau, hati tetap ada taman. takpayah tipu diri sendiri. cinta tu kan kasih sayang. cuma kena pandai handle cinta itu. jangan ke arah yang tak baik. niat tu penting. siapa yang dah bercinta, sedang bercinta, baru bercinta dan ke arah untuk bercinta, semoga bahagia! :)

one of my cousin ada ingatkan. she said, dalam Islam, kalau nak bercinta kena niat. niat yang kita bersama dia untuk ke arah perkahwinan. bukan untuk suka-suka, bukan untuk main-main. sebab tu abah saya pesan, masa belajar, jangan bercinta. sebab nanti dah terpikir-pikir nak kahwin. tu gatal namanya. haha. sebab abah tahu yang saya susah nak handle banyak perkara dalam satu masa. kang bercinta sakan, assignments bungkus tolak tepi. phew. mencegah lebih baik dari merawat. ceh tiba-tiba -_-" tapi yang sedang bercinta time belajar tu, takpe. it depends on your parents jugak. kalau dah dapat green light from them, tahniah! ^_^

saya hanya pandai berpokpek. yang mana kenal syazwani rozelan, mesti cakap gila kecoh perempuan ni. boyfriend takde tapi berlagak pandai. buwekk. biarlah. kan sharing is caring. tulis macamni sebab aku caringkan kau. tak ke sweet tu. ngeh ^_^

apa yang saya tulis ikhlas dari bottom of my cute brain. dan bukan dari hati. sebab saya belum ada pengalaman jumpa cinta sejati. kalau tak, dah boleh share kat sini.

saya doakan korang bahagia dunia akhirat dengan penuh kasih dan sayang. jaga diri bila cinta dah ada di hati. appreciate cinta sebab cinta tak semua orang rasai. jaga orang yang korang cinta dan sayang baik-baik. tapi tapi, jangan cintakan manusia sampai melebihi cintakan Dia. dunia kita kejar, akhirat kita cari :)

lagi satu, yang mana perempuan tuduh saya nak rampas boyfriend dia tu, please lah hentikan. even boyfriend kau macam Awal Ashaari sekali pun, kalau dia hak orang, i tak hambek. no worries! ehem. *sebab saya tahu awak baca belog saya. thank you* ceh sempat cakap thank you. haha

yesss! i dah jadi matang dengan mempublishkan entry nasihat cinta macam ni. tak sangka -_-"
ok enough. much love from me, syazwani :)

luv, wani..

5 comments:

cerita-gadis-ini said...

same situation..i never show when i cry..how i cry....xpenah tunjuk betapa frustnye hati even my parents..Tuhan je tahu...padahal bkurung dlm bilik ngis smpai bengkak..malu r nk kuar..hahhaha....anyway..akak penah nk tulis entry mcm ni..tp kang kantoi ngan ex..malu r...malu klu dia tau akak frust pdhal dia sgt bahagia..hahahha...xmacho beb!

Anonymous said...

wutwut...
wani..nice entry..
=)

-ezza-

Syazwani. said...

kak nana, alamak aii.. cmne nih. wani dh tkantoi ngn ex. hahaha! ala xpe. yang penting kite happy!! akak namau sedih2 lg ok. comot!! ngee.. rindu ah dgr gelak kak nana.. wekkk~

hye ezza! nice entry with nice reader like youu. thx so much :)

Cik Buya said...

clap..clap..clap! hebat entry kau ni wani.. kagum aku. hehehe..
aku pun teringin nak post entry nasihat2 cinta ni.. tapi lom kawen lagi.. and being in relationship ni memang.. memang banyak dugaan. selain ia mengajar tentang kasih sayang (cehhhh) ia dapat mematangkan kita. huhu.. aku da dua kali putus. first time memang kemaruk aku.. hampir jadi bodoh. huh! memang bodoh betul. tapi second time aku dah tak feeling da nak nanges2 ni hahaha.. memang betul allah bagi yang terbaik untuk kita. terima kasih allah. Alhamdullilah :)

Syazwani. said...

betty.. clap clap je?? adiah mne?? hahaha.. thx so much budak ngade :)

tula pasal.. duk popek2 tapi bknnnye ade pakwe pon. sje nk jd fadilah kamsah.. lalalalala ;p

sme ah kite.. penah keciwa gak ngn cintan cintun nih.. tu yg mcm trauma. tp xpe.. org baik tu, mu jumpe dlu.. pasni cek plak na. insyaAllah..

utk ang betty, smoga bhgie kayyss!! *hugs*